“Det skal arbejdes væk!” – om hårdt fysisk arbejde og ondt i ryggen

Bliv klogere på, hvad du skal gøre, når du får ondt i ryggen!
Skal du tage på arbejde, blive hjemme, skal du have behandling eller skal rygsmerter arbejdes væk?
Ondt i ryggen er almindelig hos mange med hårdt fysisk arbejde og medfører ofte sygefravær. Det er normalt, at rygsmerter kommer og går, men mange oplever, at smerterne med tiden bliver kraftigere og varer i længere tid. Så det kan være svært at finde ud af, om du skal blive hjemme eller om “det skal arbejdes væk”.

Skal du blive hjemme, når du har ondt i ryggen?

Har du lette til moderate smerter, og får du det bedre af at bevæge dig – så er det en ofte fordel at tage på arbejde. Det kan være, at du skal aflastes på dit arbejde i et par dage.

Overvejer du at bliver hjemme, kan du bruge denne tommelfinger regel:
Får du mere ondt af at være på arbejde og har du udstråling til din balle og dit ben, kan det være en god ide, at bliver hjemme for at aflaste din ryg.

Aflastning betyder ikke, at du skal ligge i sengen, men at du så vidt muligt skal lave dagligdags aktiviteter.

Et vigtigt tip: Bevægelse hjælper som regel med, at du kommer hurtigere igang igen.

Det kan også være, at du har brug for behandling og vejledning for at komme hurtigt igang igen.

Her er nogle råd du kan følge på arbejdspladsen for ikke at forværre dine rygsmerter:

Planlægning af arbejdsdagen.

Et australsk studie har vist, at man kan reducere langvarige rygsmerter ved at begrænse mængde af foroverbøjning om morgenen. (1)
Planlæg dagen så du kommer igang uden tunge løft og drop for meget foroverbøjet arbejde længere tid adgangen. Afslut din arbejdsdag de tunge løft til  dagen efter, så du slipper for det om morgenen.

Variation

Ved hårdt fysisk arbejde gentager man ofte den samme bevægelse og belastning mange gange i løbet af dagen.
En typisk belastning er foroverbøjning af ryggen!
Hvor meget af dit arbejde er foroverbøjet? Sikkert en stor del. Når du skal til og fra arbejde, sidder du ofte i bilen eller på cyklen (=foroverbøjning af ryggen). Så er der heldigvis også pauser – hvor man kan sidde og slappe af (=foroverbøjning af ryggen)

Der er ikke noget galt med foroverbøjning af ryggen i sig selv. Men hvis du stort set ikke laver andet, så kan ryggen på længere sigt finde på at brokke sig.
Så ret dig regelmæssig op og bøj dig bagover. Gå en tur, når du kommer hjem (bøj ryggen bagover ved hvert skridt)

Gode kollegaer

Har du et godt forhold til din chef og dine kollegaer ? Så har du mindre risiko for at få gener af meget foroverbøjet arbejde. I en undersøgelse (3) fandt man en sammenhæng mellem god social støtte på jobbet og færre rygsmerter ved foroverbøjet arbejde. Måske fordi gode kollegaer er bedre til at aflaste hinanden, hvis det er nødvendigt.

Behandling

Har du fået ondt i ryggen, kan det være nødvendig at få hjælp til, at komme dig hurtigt.
En behandling hos Vejle Rygklinik vil altid indeholde undersøgelse og behandling, samt råd og vejledning om, hvad der er bedst for dig at gøre lige nu, og hvad du kan gøre forbyggende.

Genoptræning af din ryg

Ved tilbagevendende problemer kan det være nødvendigt, at lave et øvelsesprogram rettet specifikt mod dit problem. På den måde kan du lave de øvelser, som giver dig mest valuta for pengene, og hjælper dig hurtigst tilbage til en smertefri hverdag

Forebyggelse

Når man kommer træt hjem fra arbejde, er det ikke sikkert, at det første man tænker på, er at hoppe i træningstøjet og give den max gas. Men det kan være en rigtig god investering at træne nogle gange om ugen. Det kan fx være en rask gåtur, som får pulsen op.
Du kan også lave øvelser, som styrker din ryg, mave og benmuskler og din kondition.
Hvis du træner for at forebygge er 2 – 3 gange om ugen rigtig fint.
I en gennemgang af den nuværende viden fandt man ud af, at træning (alene eller i kombination med information) var det mest effektive værktøj til at forebygge rygsmerter. (2)

Få behandling, information og øvelser målrettet dit problem!

Bestil en tid her

Referencer

  • The reduction of chronic nonspecific low back pain through the control of early morning lumbar flexion. A randomized controlled trial.
    Snook et al, Spine 1998
  • Prevention of Low Back Pain
    A Systematic Review and Meta-analysis
    Daniel Steffens, PhD; Chris G. Maher, PhD; Leani S. M. Pereira, PhD; Matthew L Stevens, MScMed (Clin Epi); Vinicius C. Oliveira, PhD; Meredith Chapple, BPhty; Luci F. Teixeira-Salmela, PhD; Mark J. Hancock, PhD
    JAMA Internal Medicine Published online January 11, 2016
  • Social support modifies association between forward bending of the trunk and low-back pain: Cross-sectional field study of blue-collar workers.
    Villumsen M, Holtermann A, Samani A, Madeleine P, Jørgensen MB
arbejdsskade

Andre artikler

Brug for hjælp?

udtalelser

certificeret klinikker